Historiakirja

Logistiikkayritysten Liitto ry:n kustantama toimialansa historiaa kuvaava kirja "Huomiseksi perille!
Tavaralinjaliikennettä vuodesta 1906" julkaistiin kesäkuussa 2015.

Kirjan 300 sivua ja yli 150 kuvaa kertovat, miten pienistä yksittäisistä tavaralinjaliikenteen kuljetusliikkeistä on kehittynyt valtakunnallisesti ja jopa globaalisti toimivia logistiikkayrityksiä. Teoksessa kuvataan Suomen tavaralinjaliikenteen historiaa ja toiminnan kehittymistä nykymuotoonsa sisältäen nimenmuutokset. Lisäksi kirja esittelee miten alan edunvalvonnallinen järjestötyö yli 60 vuotta sitten käynnistyi.

Teoksen ovat kirjoittaneet toimittaja Olli Blomberg ja merikapteeni KTM Jouko Santala.

 

 

 

 

 

 

 

Tavaralinjatoiminnan alku

Tavaralinjoja rahtiasemineen syntyi jo paljon ennen sotia. Sotien vuoksi liittomme perustaminen siirtyi 1950-luvun alkuun. Järjestöllisesti ja kaupallisesti organisoitu tavaralinjatoiminta alkoi, kun yksittäiset liikenteenharjoittajat löysivät toisensa ja alkoivat kasvaa yrityksinä. Kuljetusketjujen ja tavara-asemien myötä maahan syntyi tavaraliikenteen verisuonisto, jota pitkin niin pienet kuin suuretkin kuljetuserät on voitu hoitaa tehokkaasti, nopeasti ja ennakoiden aikataulun mukaisesti.

Alussa toiminnan kehittymistä rajoitti ajoneuvojen saatavuus. Keskeisiä tehtäviä olivat taksataulukoiden laadinta sekä tavaralinjalupien lausuntojen antaminen, jotka perustuivat tarveharkintaan. Noista ajoista olemme siirtyneet vapaisiin markkinoihin ja liittomme työkin on lisääntyvässä määrin keskittynyt alan toimintaedellytysten parantamiseen. Tehokkuus ja taloudellisuus ovat olleet liiton keskeisiä tavoitteita läpi koko sen historian. Sähköinen tilaaminen osana digitalisointia onkin ollut liittomme kärkihanke koko 2010-luvun.

 

 

 

 

 

 

Alan toimintaa läpi vuosien kuvaa kirjamme nimikin: tänään tehty noutokuljetus jaetaan huomenna perille - useimmiten heti aamupäivällä.

Liiton historiakirjaa myydään hintaan 15 euroa/kpl + toimituskulut.

Tilaa kirja tästä